Så nära men med en känsla av att vara långt bort, så lugnt men ändå så fullt av liv. Gotland är på många sätt något av kontrasternas land, en plats där nutid möter dåtid, där tempo möter lugn.

Det är en plats som lika väl kan vara ett sommarparadis som en plats för mysiga höstpromenader i en spännande natur. Man brukar säga att skönheten ligger i betraktarens ögon och det uttrycket skulle mycket väl kunna vara myntat på Gotland, för det är lite så det är här. Gotland har verkligen något för alla och det spelar ingen roll om du vill ha fart och fläkt eller lugn och ro. Gotland är helt enkelt en plats man inte bara bor, det är en plats där man får utrymme att leva fullt ut.

Fiskargrand

En ö full av kunskap

På Gotland kan vi erbjuda en kreativ och stimulerande studiemiljö, dels genom goda studiemiljöer men också i form av en spännande fritid fylld av upplevelser. Läget i Östersjön har gjort Gotland till en ö full av kunskap, både ny som gammal,  och vi har idag spännande utbud av olika utbildningar. I Visby ligger Uppsala universitets nyaste campus som heter Campus Gotland. Här kan du läsa utbildningar inom humaniora, juridik, teknik och naturvetenskap, samhällsvetenskap, språk, teologi, utbildningsvetenskap och vårdvetenskap. Som student vid Uppsala universitet – Campus Gotland får du det bästa av två världar: det stora universitetets bredd och tyngd inom utbildning och forskning, samt den unika studiemiljön vid ett mindre campus. Här blir du en del av en studiemiljö med mycket lärartid och många kontaktytor till studenterna från andra utbildningar. På Campus Gotland är risken att försvinna i mängden minimal, här blir varje student sedd och bekräftad. Såväl föreläsningssalar som bibliotek, kår och studentservice finns samlande på bekvämt gångavstånd till campus.

Flytta till Gotland

Vid en flytt uppstår olika pusselbitar som ska falla på plats. Ta därför med fördel del av sidan gotland.com/leva som hjälper till så att du som inflyttare ska kunna fokusera på det som är viktigt, ditt framtida liv på Gotland. Nedan hittar du även svar på några av de frågor som kan uppstå när man flyttar till ön.

Hur folkbokför man sig på Gotland?

Folkbokföring görs via Skattekontoret, tag med legitimation. Kan även göras på skatteverkets hemsida www.skatteverket.se. Du kan anmäla flyttning för dig själv, samt för övriga familjemedlemmar som bor på samma fastighet som du. Du kan även anmäla flyttning för sambo om ni har gemensamma barn och är folkbokförda på samma fastighet.

Det kostar ingenting att anmäla flyttning och fördelarna är många:

Du ännu bättre pris än studentrabatt på färjorna till och från Gotland.
Du kan söka vissa bidrag (exempelvis bostadsbidrag).
Du kan söka stipendier på Gotland.
Du har möjlighet att skaffa hemförsäkring.
Du kan göra avdrag i din deklaration om du arbetar på annan ort (t.ex. under sommaren).

Johner Bildbyra AB +46 8 644 83 30 info@johner.se sales@johner.se

Hur får jag posten till min nya adress?

Vill du ha eftersändning av din post vänder du dig till Svensk adressändring.

Hur får jag rabatterat pris på båtresan med Destination Gotland?

Du som är folkbokförd på Gotland reser till ett rabatterat pris. Mer om vilka priser som gäller hittar du på Destination Gotlands hemsida.

Ringmur

Finns det flyttfirmor på Gotland?

På Gotland finns tre flyttfirmor och deras kontaktuppgifter hittar du här:

Hur fungerar vården och vårdvalet på Gotland?

När du folkbokför dig på Gotland får du ett brev hem till dig med information om hur du går till väga för att välja en läkare och/eller vårdcentral. Brev till nyinflyttade skickas ut vid varje månadsskifte.

Har du flera frågor går det bra att skicka epost till sjukvarden@gotland.se

Här kan du jämföra service på de olika kommunala verksamheterna på Gotland. Du får en enkel översikt av fakta, statistik och resultat både från regionens egna undersökningar och nationella undersökningar.

Jämför omsorg

Hur ser föreningslivet ut på Gotland?

På Gotland finns mer än 1000 föreningar som gemensamt har över 50 000 medlemmar. Gotland är Sveriges föreningstätaste län. Har du ett intresse är chansen med andra ord rätt stor att det finns en förening där du kan träffa likasinnade, vare sig du gillar hantverk, fotboll, körsång eller modellflyg. Det är även ett väldigt bra sätt för nyinflyttade att skapa nya kontakter. Läs mer på Aktiviteter och fritid.