Annonsering på Gotlands studentbostad

På den här sidan kan du som privat hyresvärd, både ny eller tidigare annonsör, hitta information om vad det innebär att hyra ut boende, hur du går till väga för att lägga in ny en annons hos oss eller önskar återpublicera en tidigare annons.

Skapa en ny annons

Via vårat annonsformulär kan du enkelt fylla i information om boendet och skicka in till oss. När annonsen kommit in till oss granskas annonsen och publiceras sedan på gotlandsstudentbostad.se. När din annons är publicerad får du ett bekräftelsemejl med dina annonslänkar.

  • Här hittar du direktlänken till vårat annonsformulär.
  • OBS: för nya annonsörer som inte står skrivna på den angivna adressen i annonsen gör vi en extra avstämning över mejl.
Om du har annonserat hos oss tidigare

Har du tidigare annonserat hos oss ligger din annons vilande i vårat system och du behöver inte fylla i formuläret på nytt. Vänligen skicka ett mejl till boende@rindi.com så stämmer vi av innehållet och återpublicerar annonsen därefter.

Annonskostnad

I samband med att du som annonsör skickar in eller återpublicerar en annons hos Gotlands studentbostad betalar du en annonskostnad. 

  • Ny annons: annonskostnad betalas för varje ny annons som skickas in till oss. Därefter täcker inbetalningen redigering etc för ett läsår/annons (läs mer via länken nedan)
  • Återpublicering: vid återpublicering av en vilande annons betalar man annonseringskostnaden för första återpubliceringstillfället. Därefter täcker inbetalningen redigering etc för ett läsår/annons (läs mer via länken nedan)
  • Webblänk till riktlinjer för annonsering

Annonskostnaden omfattar annonsplats och exponering på våran webbplats samt administrativa avgifter.

1 lägenhet.
1 gårdshus.
1 rum.
100 kronor/läsår
2-4 lägenheter.
2-4 rum.
300 kronor/läsår
5 lägenheter.
5 rum
Fler lägenheter/rum.
1000 kronor/läsår
Detta ingår i annonskostnaden
  • Annonsplats och exponering av din annons på Gotlands studentbostad.
  • Gotlands studentbostad utför publicering/paus av din annons. Obegränsat antal gånger under ett läsår.
  • Gotlands studentbostad utför korrigeringar av annonsen (annonstext, bilder etc). Obegränsat antal gånger under ett läsår.
  • Gotlands studentbostad utför engelsk översättning av annonstexterna.
  • Personlig kontakt med boendeförmedlaren för frågor angående annonsering och uthyrning.
  • OBS: Gotlands studentbostad arbetar aktivt för att säkra kvaliteten på de annonser som marknadsförs på webbsidan och förbehåller sig rätten att avvisa eller pausa annonsering som på något sätt bryter mot Hyreslagens bestämmelser, exempelvis:
    • oskälig hyra
    • bevis på brisande underhåll
Så här betalar du för din annons

Annonskostnaden betalas i samband med att du som annonsör skickar in eller återpublicerar en annons hos Gotlands studentbostad. Betalningen görs till vårat bankgiro.

  • Märk din betalning: BO samt ditt för- och efternamn
  • Bankgironummer: 5076-0297
  • OBS: Gotlands studentbostad arbetar aktivt för att säkra kvaliteten på de annonser som marknadsförs på webbsidan och förbehåller sig rätten att avvisa eller pausa annonsering som på något sätt bryter mot Hyreslagens bestämmelser, exempelvis:
    • oskälig hyra
    • bevis på brisande underhåll
När du har fått uthyrt

När du har fått ditt objekt uthyrt eller i annat fall önskar pausa din annons, vänligen skicka oss ett mejl till boende@rindi.com så hjälper vi dig att ta ner annonsen från gotlandsstudentbostad.se.


Terminstider på Uppsala Universitet Campus Gotland

Utbildningen vid universitetet anordnas under läsår som omfattar 40 veckor. Läsåret delas på två terminer, hösttermin och vårtermin.

Höstterminen påbörjas den måndag som infaller mellan den 28 augusti och den 3september och pågår i 20 veckor. Vårterminen påbörjas den måndag som infaller 20 veckor efter höstterminens början och pågår i 20 veckor.

Terminer och datum:

Vårterminen 2024 börjar 15 januari 2024 och slutar 2 juni 2024 (vecka 03-22)

Sommarperiod 2024 börjar 3 juni 2024 och slutar 1 september 2024 (vecka 23-35)

Höstterminen 2024 börjar den 2 september 2024 och slutar 19 januari 2025 (vecka 36-03)

Vårterminen 2025 börjar 20 januari 2025 och slutar 8 juni 2025 (vecka 04-23)

  • För en studenten är det fördelaktigt att ha tillgång till boendet ungefär en vecka innan terminsstart och en vecka efter terminsslut.

Hyresvärdens rättigheter och skyldigheter

Som hyresvärd har man ett ansvar att följa de lagar som finns kring uthyrning. Man ansvarar också för att klargöra för sin hyresgäst innan inflyttning vad man förväntar sig av hen och vad hen betalar för. Här har vi sammanställt information om vilka regler och lagar som gäller när man hyr ut ett rum, en hyres- eller bostadsrätt eller ett hus. 

Hyra ut hyresrätt

För att få hyra ut en bostad i andra hand behöver du tillstånd från din hyresvärd eller hyresnämnden. Försäkra dig att den som hyr i andra hand klarar att betala hyran. Det finns en mängd saker du måste känna till vid andrahands­uthyrning. Läs igenom Hyresgästföreningens checklista via länken nedan.

Andrahands­uthyrning utan hyresvärdens tillstånd, innebär en risk att du att bli uppsagd. Har avtalet ingåtts efter 1 oktober 2019 är din hyresrätt förverkad om du inte kan visa på en giltig ursäkt, och risken att bli av med bostaden är mycket högre än tidigare.

Det är viktigt att du gör en skriftlig överenskommelse med andrahandshyresgästen om att hen avstår från besittningsskyddet. Det gäller framför allt om andrahands­uthyrningen ska pågå mer än två år. Utan ett sådant avtal får den som hyr i andra hand besittningsskydd gentemot dig som förstahandshyresgäst efter två år. Besittningsskydd för en andrahandshyresgäst innebär att hen har rätt att fortsätta bo i andra hand.

Hyra ut ett rum till en inneboende

Bor du stort och med en hyra som du har svårt att betala själv? Då kan du hyra ut en del av din lägenhet till en inneboende.

För att hyra ut till en inneboende krävs inget tillstånd från din hyresvärd så länge du själv bor i lägenheten. Du måste använda lägenheten i ”beaktansvärd utsträckning”. Det vill säga att du måste bo permanent i din lägenhet alternativt att du använder lägenheten som ett nödvändigt bostadkomplement i samband med arbete eller studier. I det sistnämnda fallet ska du bo i lägenheten minst två till tre dagar i veckan, alternativt 80 till 100 dagar per år.

Att hyra ut till en inneboende innebär att du upplåter en del av din lägenhet till någon samtidigt som du själv bor där. Om den inneboende använder lägenheten självständigt räknas det i stället som en andrahands­uthyrning och då behöver du få hyresvärdens godkännande.

Hyra ut bostadsrätt eller hus

Om du äger en bostadsrätt, villa eller fritidshus som du hyr ut till en hyresgäst är det juridiskt sett inte en andrahandsuthyrning, utan en förstahandsuthyrning. En andrahandsuthyrning blir det först när du som förstahandshyresgäst hyr ut bostaden till någon annan.

För att ha rätt att hyra ut din bostadsrätt behöver du ett tillstånd från din bostadsrättsförening. Detta gäller dock inte om du bara ska hyra ut ett rum i lägenheten medan du själv bor kvar. Numera är det bestämt i Bostadsrättslagen att du behöver uppge skäl till att hyra ut, det behöver däremot inte vara beaktansvärt som det krävdes tidigare.

Har du däremot en ägarlägenhet har du full frihet att hyra ut lägenheten i andra hand när du vill och till vem du vill eftersom du då inte behöver förhålla dig till en bostadsrättsförenings regler och stadgar.

Sedan privatuthyrnings­lagen infördes 2013 gäller olika regler för hur hyran sätts vid andrahands­uthyrning av hyresrätt respektive bostadsrätt och villor. För hyresrätt gäller fortfarande att hyran ska sättas efter bruksvärdet, alltså efter samma princip som när man hyr i förstahand. För bostadsrätt eller villa kan du som villaägare eller bostadsrättsinnehavare i princip ta ut marknadshyra. Här sätts hyran efter en schablon beräknad utifrån marknadsvärdet på bostaden med tillägg för månadsavgiften om det är en bostadsrätt.

Att tänka på som hyresvärd
  • För dig med bostadsrätt: ansök om och få tillstånd av din hyresvärd eller bostadsrättsförening om du ska hyra ut i andra hand. 
  • Använd ett skriftligt kontrakt, både för dig och din hyresgästs säkerhet. Förslag på kontrakt hittar du längst upp till höger på denna sida.
  • Gör en förteckning av bostadens möbler och inventarier
  • Gör en förteckning av eventuella skador på själva lägenheten och möbler/inventarier. 
  • Kontrollera hyresgästen vid behov. Förslagsvis betalningsförmåga och eventuella referenser.
  • Se till att hyresgästen har en hemförsäkring
  • Hyran bör gå via dig som förstahandshyresgäst, då det är du som är hyresvärd i förhållande till din andrahandshyresgäst eller inneboende.
  • Om du hyr ut en hyresrätt under längre än två år, avtala bort besittningsskyddet
  • Sätt en skälig hyra. Räkna ut hur mycket yta studenten har tillgång till och utgå ifrån det.