Avsnitt:

PDF – Hur du hittar boende på Gotland

OBS: informationen i detta dokument är på engelska. En version på svenska kommer inom kort.
PDF:n innehåller bland annat:

  • Checklistor
  • Olika boendealternativ
  • Sommaren på Gotland
  • Förrådslösningar
  • Hemförsäkring
  • Kontraktsskrivning m.m

Läs eller ladda ner dokumentet här:
SWE – Hitta boende på Gotland

Checklista – tips på vägen

  1. Privata hyresvärdar:
    Under fliken privata värdar hittar du lediga objekt från privata hyresvärdar, det är andra hands uthyrning och kan vara allt ifrån ett rum i lägenhet, egen lägenhet, ett gårdshus eller en villa. Fliken visar ledigt boende och uppdateras kontinuerligt.
  2. Bostadsbolag:
    Under fliken bostadsbolag hittar du kontaktuppgifter och information om öns bostadsbolag som erbjuder studentboende. Kontakta respektive bolag för information om ledigt boende och ställa er i respektive bostadsbolags kö.
  3. Bostadsbolaget K2A äger idag störst antal studentbostäder med 12-månaders kontrakt i Visby. De har en nationell bostadskö vilket gör det möjligt för dig att använda dina ködagar  i samtliga universitetsstäder där K2A har studentbostäder.
    Ställ dig gärna i K2A´s nationella kö redan idag. Läs mer här.
  4. Ställ dig i kö hos flera bostadsbolag samtidigt.
  5. Har du fortfarande inte hittat något ledigt objekt?
    Här hittar du kontaktinformation till öns alla hyresvärdar, även de som inte erbjuder studentboende.
  6. Besök Uppsala University Housing Office webbsida för att se om de har några lediga vakanser via menyn ”Vacancy application”.
  7. Sök efter bostad och dela information om att du söker boende via Facebook:”Bostäder på Gotland””BOSTÄDER – köpes, säljes, uthyres Gotland””Gotland Hus Lägenheter Stugor säljes köpes uthyres””Studentboende Visby””Lediga lägenheter Gotland/Visby””Gotland Visby lägenhet hyra ut”
  8. Sök efter bostad via Blocket och Lokus.
  9. Har du funnit ett större boende och söker andra studenter att dela med?
    Då kan du annonsera dels här under fliken Anslagstavla samt på den fysiska anslagstavlan bakom receptionen på Campus Gotland, kom ihåg att sätta datum på annonsen.

Tips från jagvillhabostad.nu

Undrar du över vilka jagvillhabostad.nu är? Vad har du som hyresgäst för rättigheter och skyldigheter? Finns det några särskilda saker du bör tänka på när du letar efter bostad? Vill du engagera dig för ungas rätt att bo tryggt? 

Via länken kan du ladda ner och läsa information där jagvillhabostad.nu ger dig som hyresgäst tips och vägledning: jagvillhabostad.nu tipsar dig som bostadssökande student

Vägledning från Orimlig Hyra

Här kan du ladda ner och läsa information där Orimlig Hyra ger tips och vägledning till dig som hyr studentbostad i andra hand och misstänker att du betalat överhyra.

Läs dokumentet här
Orimlig Hyra tipsar – hyra i andra hand, rimlig hyra eller överhyra?

När du har hittat ett passande boende

Se till att få ett skriftligt avtal och läs noga igenom avtalet innan du signerar det.
Innan du skriver på ställ dig själv följande frågor:

  • Vad ingår i hyran?
  • När skall jag betala hyran? Det är viktigt att betala den i tid.
  • Vilka utrymmen disponerar jag utöver lägenheten, exempelvis förråd, uteplats.
  • Vad gäller om jag vill avsluta kontraktet och flytta ut? Se till att uppsägningstiden framgår tydligt. Vid uthyrning av hyresrätt gäller Hyreslagen och vid uthyrning av bostadsrätt/hus gäller Lagen om uthyrning av eget boende.
  • Finns det några särskilda regler och förordningar skrivna i avtalet som behöver förklaras eller påpekas? Exempelvis får jag har husdjur eller inte.

Se dig även om i lägenheten och inventera de skador som eventuellt finns innan du flyttar in så att när du sedan flyttar ut inte kan bli oskyldigt anklagad för åverkan.

Om du har gjort några tillägg eller särskilda överenskommelser med din blivande hyresvärd, se till att detta står med i kontraktet.

Slutligen, när du lämnar ditt boende se till att det ser ut som när du först fick tillgång till det.

Funktionsnedsättning

Som student med psykisk funktionsnedsättning har du möjlighet att ansöka om boendestöd vid Region Gotland, läs mer här om hur att gå till väga.

Om du som student behöver bostadsanpassning kan du kontakta Region Gotland samt ansöka om bidrag. Du hittar mer information om bostadsanpassning här.

Om du har en varaktig funktionsnedsättning som blir ett hinder i studierna kan du få stöd under din studietid på universitetet. Vi rekommenderar dig som har funktionsnedsättning att på tidigt stadie etablera kontakt med samordnaren för stöd/riktat pedagogiskt stöd, helst redan när du ansöker till en utbildning vid Uppsala Universitet. Vid terminsstart kan det vara väntetid för att boka tid hos samordnare och få besked om stöd. Läs mer här

Folkbokför dig på Gotland

Enligt Folkbokföringslagen (SF 1991:481) är en person även skyldig att inom en vecka folkbokföra sig på den ort man tillbringar sin dygnsvila.

Det kostar ingenting att anmäla flyttning och fördelarna är många:

  • Du får ännu bättre pris än studentrabatt på färjorna till och från Gotland.
  • Du kan söka vissa bidrag (exempelvis bostadsbidrag via Försäkringskassan).
  • Du kan söka stipendier på Gotland.
  • Du har möjlighet att skaffa hemförsäkring.
  • Du kan göra avdrag i din deklaration om du arbetar på annan ort (t.ex. under sommaren).

För att folkbokföra dig, följ Skatteverkets länk intill: folkbokföring student.
Har du frågor kring detta ring Skatteverket på telefonnummer 0771-567 567.

Skaffa en hemförsäkring

Som student är du försäkrad under tiden du vistas på universitetet och när du förflyttar dig mellan hemmet och universitetet. Försäkringen omfattar vanligtvis olycksfall samt vissa fall av sjukdom genom smitta.

När du flyttar till ett nytt boende ska du alltid teckna en hemförsäkring. Om du hyr i andra hand täcker hyresvärdens försäkring endast fastigheten och inte lägenheten som är uthyrd.

Det finns många bolag att välja mellan och många erbjuder student- eller ungdomsrabatt, bland annat dessa försäkringsbolag:

Bostadsbidrag

Du som är under 29 år och har låga inkomster kan ha rätt till bostadsbidrag. Det gäller oavsett om du arbetar eller studerar. Du kan få bostadsbidrag även om du hyr i andra hand eller äger din bostad. Hur stort bidrag du kan få beror på dina inkomster och kostnader.
Du kan läsa mer och söka bostadsbidrag hos Försäkringskassan

Bli medlem i Gotlands studentkår Rindi

När du blir medlem i Gotlands studentkår Rindi stödjer du det påverkningsarbete som kåren gör gentemot region, näringsliv och universitet. Du får också tillgång till många attraktiva studentrabatter. Rindi är en levande kår med aktivt påverkansarbete och ett stort utbud av aktiviteter för sina medlemmar, allt från festkvällar till hantverk- och bokläsningsfika, eldjonglering och handboll.

Bli medlem i Hyresgästföreningen

När du har ett boende rekommenderar vi att att du blir medlem i Hyresgästföreningen.
Här får du bland annat:

  • Svar på hyresfrågor och juridiskt stöd i svårare ärenden
  • Stöd och hjälp med hyresförhandlingar
  • Stöd och tips när du vill engagera dig i boendefrågor där du bor
  • Massor av medlemsförmåner
  • Medlemstidningen Hem & Hyra

Förrådsförvaring

Om du inte har helårskontrakt och din hyresvärd inte har möjlighet att erbjuda magasinering under sommaren finns det olika alternativ på förråd och magasin på Gotland: