Avsnitt:

Nedladdningsbar PDF:
matnyttig information om boende

OBS: informationen i detta dokument är på engelska.
PDF:n innehåller bland annat:

 • Checklistor
 • Olika boendealternativ
 • Sommaren på Gotland
 • Förrådslösningar
 • Hemförsäkring
 • Kontraktsskrivning m.m

Finding accommodation on Gotland_07
PDF:n öppnas i ett nytt fönster

Hur hittar jag ledigt boende?

 1. Börja med att gå igenom alla objekt på denna boendeportal. Under fliken privata värdar hittar du lediga objekt från privata hyresvärdar, det är andra hands uthyrning och kan vara allt ifrån ett rum i lägenhet, egen lägenhet, ett gårdshus eller en villa. Fliken visar ledigt boende och uppdateras kontinuerligt.  Under fliken bostadsbolag hittar du kontaktuppgifter och information om öns bostadsbolag som erbjuder studentboende. Kontakta respektive bolag för information om ledigt boende och ställa er i respektive bostadsbolags kö. Gotlandshem är bostadsbolaget med största antalet studentboende i Visby och hyr ut studentboende under hela året.
 2. I högerspalten på denna sida hittar du ytterligare sidor där ledigt boende annonseras ut och där även du själv kan annonsera efter ett boende.
 3. Har du fortfarande inte hittat något ledigt objekt? Här hittar du kontaktinformation till öns alla hyresvärdar, även de som inte erbjuder studentboende.
 4. Har du funnit ett större boende och söker andra studenter att dela med? Då kan du annonsera dels här under fliken Anslagstavla samt på den fysiska anslagstavlan bakom receptionen på Campus Gotland, kom ihåg att sätta datum på annonsen.

Boendegaranti

Om du gjort allt i stycket ovan för att hitta boende men ändå inte lyckats erbjuder vi en boendegaranti. Boendegarantin omfattar dig som antas till heltidsstudier om minst 30 poäng per termin. OBS: gäller ej sommarterminen.

Garantin innebär inte att du får en egen bostad utan att vi från terminsstarten hjälper dig med en tillfällig sängplats. Detta tillfälliga boende bekostas av dig själv.

Boendegarantin ger dig ett boende med lägst vandrarhemsstandard (dela rum kan bli aktuellt). Tiden som boendena upplåts varierar med boendeform och hyresvärd. De ligger på cykelavstånd eller har allmänna kommunikationer till centrum.

Om du inte själv hittat något boende när det är 1 vecka kvar till terminsstart, kontakta då Rindis boendeförmedlare.

Bidrag och stöd

Som student kan du ha rätt till bostadsbidrag. Bostadsbidrag söker du via Försäkringskassan. Som student med psykisk funktionsnedsättning har du möjlighet att ansöka om boendestöd vid Region Gotland, läs mer här om hur att gå till väga. Vi rekommenderar dig som har funktionsnedsättning att på tidigt stadie se etablera kontakt med Studenthälsan som stöttar dig före och under studietiden, läs mer här

Skaffa en hemförsäkring

Som student är du försäkrad under tiden du vistas på universitetet och när du förflyttar dig mellan hemmet och universitetet. Försäkringen omfattar vanligtvis olycksfall samt vissa fall av sjukdom genom smitta.

När du flyttar till ett nytt boende ska du alltid teckna en hemförsäkring. Om du hyr i andra hand täcker hyresvärdens försäkring endast fastigheten och inte lägenheten som är uthyrd.

Det finns många bolag att välja mellan och många erbjuder student- eller ungdomsrabatt, bland annat Folksam, Trygg-Hansa och Unionen.

Folkbokför dig på Gotland

Enligt Folkbokföringslagen (SF 1991:481) är en person även skyldig att inom en vecka folkbokföra sig på den ort man tillbringar sin dygnsvila.

Det kostar ingenting att anmäla flyttning och fördelarna är många:

Du får ännu bättre pris än studentrabatt på färjorna till och från Gotland.
Du kan söka vissa bidrag (exempelvis bostadsbidrag via Försäkringskassan).
Du kan söka stipendier på Gotland.
Du har möjlighet att skaffa hemförsäkring.
Du kan göra avdrag i din deklaration om du arbetar på annan ort (t.ex. under sommaren).

För att folkbokföra dig, följ Skatteverkets länk intill: folkbokföring student.
Har du frågor kring detta ring Skatteverket på telefonnummer 0771-567 567.

Bli medlem i Gotlands studentkår Rindi

När du blir medlem i Gotlands studentkår Rindi stödjer du det påverkningsarbete som kåren gör gentemot region, näringsliv och universitet. Du får också tillgång till många attraktiva studentrabatter. Rindi är en levande kår med aktivt påverkansarbete och ett stort utbud av aktiviteter för sina medlemmar, allt från festkvällar till eldjonglering och innebandy.

Bli medlem i Hyresgästföreningen

När du har ett boende rekommenderar vi att att du blir medlem i Hyresgästföreningen.
Här får du bland annat:

 • Svar på hyresfrågor och juridiskt stöd i svårare ärenden
 • Stöd och hjälp med hyresförhandlingar
 • Stöd och tips när du vill engagera dig i boendefrågor där du bor
 • Massor av medlemsförmåner
 • Medlemstidningen Hem & Hyra

När du har hittat ett passande boende

Se till att få ett skriftligt avtal. Läs noga igenom avtalet innan du signerar det, ställ dig själv följande frågor:

Vad ingår i hyran?

 • När skall jag betala hyran? Det är viktigt att betala den i tid.
 • Vilka utrymmen disponerar jag utöver lägenheten, exempelvis förråd, uteplats.
 • Vad gäller om jag vill avsluta kontraktet och flytta ut? Se till att uppsägningstiden framgår tydligt. Vid uthyrning av hyresrätt gäller Hyreslagen och vid uthyrning av bostadsrätt/hus gäller Lagen om uthyrning av eget boende.
 • Finns det några särskilda regler och förordningar skrivna i avtalet som behöver förklaras eller påpekas? Exempelvis får jag har husdjur eller inte.

Se dig även om i lägenheten och inventera de skador som eventuellt finns innan du flyttar in så att när du sedan flyttar ut inte kan bli oskyldigt anklagad för åverkan.

Om du har gjort några tillägg eller särskilda överenskommelser med din blivande hyresvärd, se till att detta står med i kontraktet.

Slutligen, när du lämnar ditt boende se till att det ser ut som när du först fick tillgång till det.

Om du inte har helårskontrakt och inte din hyresvärd inte har möjlighet att erbjuda magasinering finns det olika alternativ på Gotland:
Ilexpressen, Tel: 0498-26 49 00 E-mail: info@ilexpressen.se
Visby Self Storage, Tel: 0498-225055 E-mail: sanna@visbyselfstorage.se
Visby Självflytt, Tel: 0498-21 24 12, Mobil: 0737-07 19 20, E-post: info@visbysjalvflytt.se
Servistore Visby, Tel: 010 – 214 78 00 (akut: 010 – 210 90 00 (Avarn), mail: info@servistore.se