Studentbostad – vägledning och råd


Sidans innehåll

På den här sidan har vi sammanfattat övergripande information och vägledning som riktar sig både till dig som bostadssökande och till dig som är hyresgäst.

Läs mer här

Dom olika avsnitten innefattar bland annat en innehållsrik bostadsguide som vägleder dig från dagen du ska söka studentbostad tills att det är dags att flytta ut.

Du hittar också avsnitt med information om viktiga steg för ett tryggt boende så som kontraktsskrivning, folkbokföring, hemförsäkring och bostadsbidrag.

Även parter så som Hyresgästföreningen, Orimlig Hyra och jagvillhabostad.nu delar med sig av information för att ge dig stöd och vägledning. Deras tips omfattar till exempel hur du kan få stöd och vägledning i rättsliga ärenden, hyrestvister samt sammanfattningar av vilka rättigheter och skyldigheter en hyresgäst och hyresvärd har gentemot varandra.


Hitta studentboende på Gotland

Här hittar du vår bostadsguide som innehåller all information som du kan behöva när du letar efter studentboende på ön.

Läs mer här
  • Checklistor
  • Olika boendealternativ
  • Kontraktsskrivning
  • Hemförsäkring
  • Förrådslösningar
  • Sommaren på Gotland

När du har hittat ett passande boende

Se till att få ett skriftligt avtal och läs noga igenom avtalet innan du signerar det. Innan du skriver på ställ dig själv följande frågor:

Läs mer här
  • Vad ingår i hyran?
  • När skall jag betala hyran?
  • Vilka utrymmen disponerar jag utöver lägenheten, exempelvis förråd, uteplats.
  • Vad gäller om jag vill avsluta kontraktet och flytta ut? Se till att uppsägningstiden framgår tydligt. Vid uthyrning av hyresrätt gäller Hyreslagen och vid uthyrning av bostadsrätt/hus gäller Lagen om uthyrning av eget boende.
  • Finns det några särskilda regler och förordningar skrivna i avtalet som behöver förklaras eller påpekas? Exempelvis får jag har husdjur eller inte.

Se dig även om i lägenheten och granska de skador som eventuellt finns innan du flyttar in så att när du sedan flyttar ut inte kan bli oskyldigt anklagad för åverkan.

Om du har gjort några tillägg eller särskilda överenskommelser med din blivande hyresvärd, se till att detta står med i kontraktet.

Slutligen, när du lämnar ditt boende se till att det ser ut som när du först fick tillgång till det.


Folkbokför dig på Gotland

Enligt Folkbokföringslagen (SF 1991:481) är en person även skyldig att inom en vecka folkbokföra sig på den ort man tillbringar sin dygnsvila.

Läs mer här

Det kostar ingenting att anmäla flyttning och fördelarna är många:

  • Du får ännu bättre pris än studentrabatt på färjorna till och från Gotland.
  • Du kan söka vissa bidrag (exempelvis bostadsbidrag via Försäkringskassan).
  • Du kan söka stipendier på Gotland.
  • Du har möjlighet att skaffa hemförsäkring.
  • Du kan göra avdrag i din deklaration om du arbetar på annan ort (t.ex. under sommaren).

För att folkbokföra dig, följ Skatteverkets länk intill: folkbokföring student.
Har du frågor kring detta ring Skatteverket på telefonnummer 0771-567 567.


Skaffa en hemförsäkring

Som student är du försäkrad under tiden du vistas på universitetet och när du förflyttar dig mellan hemmet och universitetet. Försäkringen omfattar vanligtvis olycksfall samt vissa fall av sjukdom genom smitta.

Läs mer här

När du flyttar till ett nytt boende ska du alltid teckna en hemförsäkring. Om du hyr i andra hand täcker hyresvärdens försäkring endast fastigheten och inte lägenheten som är uthyrd.

Det finns många bolag att välja mellan och många erbjuder student- eller ungdomsrabatt, bland annat dessa försäkringsbolag:


Bostadsbidrag

Du som är under 29 år och har låga inkomster kan ha rätt till bostadsbidrag. Det gäller oavsett om du arbetar eller studerar.

Läs mer här

Du kan få bostadsbidrag även om du hyr i andra hand eller äger din bostad. Hur stort bidrag du kan få beror på dina inkomster och omkostnader.

Här är några viktiga punkter att tänka på:

  • Om du är under 29 år kan du ha rätt till bostadsbidrag. Det gäller även om du inte har barn.
  • Din hyra måste överstiga 1800 krornor.
  • Du kan få bidrag för högst 60 kvadratmeter av bostaden.
  • Du behöver bara uppge vad du har i studiebidrag. Studielånet räknas inte.
  • Om du jobbar vid sidan av studierna ska du uppskatta hur stor din lön blir under det året.
  • Uppge om du har pengar, fonder eller annat som överstiger 100 000 kronor. Det kan påverka bidraget. OBS: eventuella skulder får räknas bort från tillgångarna.
  • Det högsta maxbelopp du kan få är generellt 1300 kronor.
  • Inför att du ansöker kan du kolla din inkomst på ditt förra skattebesked. Tips: skriv en högre inkomst än du verkligen tror. Du kan du få mer pengar retroaktivt om du fått för lågt bidrag.
  • Om din inkomst ändras – anmäl det direkt till Försäkringskassan.
  • Om du är osäker – spara lite av bidraget för att kunna betala tillbaka om du har otur.

Ansök om bostadsbidrag


Bli medlem i Hyresgästföreningen

När du har ett boende rekommenderar vi att att du blir medlem i Hyresgästföreningen där du kan få stöd med hyresförhandling samt juridisk rådgivning. OBS: Gotlands studentbostad har ett samarbete med Hyresgästföreningen och kan i ett inledande skede ge dig gratis rådgivning.

Som medlem hos Hyresgästföreningen får du:

Läs mer här
  • Svar på hyresfrågor och juridiskt stöd i svårare ärenden
  • Stöd och hjälp med hyresförhandlingar
  • Stöd och tips när du vill engagera dig i boendefrågor där du bor
  • Massor av medlemsförmåner
  • Medlemstidningen Hem & Hyra

Rättigheter och skyldigheter som hyresgäst

Undrar du över vilka jagvillhabostad.nu är? Vad har du som hyresgäst för rättigheter och skyldigheter? Finns det några särskilda saker du bör tänka på när du letar efter bostad? Vill du engagera dig för ungas rätt att bo tryggt?

Läs mer här

jagvillhabostad.nu. har sammanställt de bästa tipsen till dig som student och hyresgäst. Via länken kan du ladda ner och läsa informationen från jagvillhabostad.nu.


Hjälp om du betalat ockerhyra

Misstänker du att din hyresvärd har krävt ut överhyra för bostaden du har hyrt? Orimlig hyra har här sammanfattat information och vägledning till dig om du behöver hjälp. Du kan även vända dig till oss på Gotlands studentbostad med dina frågor.

Läs mer här

Här kan du ladda ner och läsa information där Orimlig Hyra ger tips och vägledning till dig som hyr studentbostad i andra hand och misstänker att du betalat överhyra.


Funktionsnedsättning

Som student med psykisk funktionsnedsättning har du möjlighet att ansöka om boendestöd. Om du som student behöver bostadsanpassning kan du kontakta Region Gotland.

Läs mer här

Som student med psykisk funktionsnedsättning har du möjlighet att ansöka om boendestöd vid Region Gotland, läs mer här om hur att gå till väga.

Om du som student behöver bostadsanpassning kan du kontakta Region Gotland samt ansöka om bidrag. Du hittar mer information om bostadsanpassning här.

Om du har en varaktig funktionsnedsättning som blir ett hinder i studierna kan du få stöd under din studietid på universitetet. Vi rekommenderar dig som har funktionsnedsättning att på tidigt stadie etablera kontakt med samordnaren för stöd/riktat pedagogiskt stöd, helst redan när du ansöker till en utbildning vid Uppsala Universitet. Vid terminsstart kan det vara väntetid för att boka tid hos samordnare och få besked om stöd. Läs mer här.


Miljövänliga städtips

Intresset har ökat för mer miljövänlig städning, till exempel vid utflytt men även för Gotlands tuffa kalkavlagringar. Att kemikaliebanta städskrubben och ersätt produkterna med naturliga alternativ, det är lättare än du tror. För att hjälpa till har vi tagit fram en folder med tips.

Läs mer här

Såklart går det bra att använda de konventionella städprodukterna, men visste du att du kan byta ut många produkter mot sådant du ofta redan har hemma? Här delar vi med oss av handfasta tips på vilka produkter du kan använda och hur du kan städa med hjälp av naturliga råvaror och livsmedel.


Förrådsförvaring

Om du inte har helårskontrakt och din hyresvärd inte har möjlighet att erbjuda magasinering under sommaren finns det olika alternativ på förråd och magasin på Gotland:

Läs mer här